14 sjove fakta om kalkuner

Næste torsdag hedder måske officielt Thanksgiving, men I ved alle, hvad det i virkeligheden er – kalkundagen! Men hvor godt kender du egentlig Meleagris gallopavo, den vilde kalkun, som den domesticerede udgave, den, der sandsynligvis ligger på din tallerken, stammer fra?

1 ) Kalkuner er mere end bare store kyllinger – mere end 45 millioner års evolution adskiller de to arter.

2 ) Den vilde kalkun blev jaget næsten til udryddelse i begyndelsen af 1900-tallet, hvor bestanden nåede et lavpunkt på omkring 30.000 fugle. Men genoprettelsesprogrammer over hele Nordamerika har bragt antallet op på 7 millioner i dag.

3 ) Der findes seks underarter af vild kalkun, som alle er hjemmehørende i Nordamerika. Pilgrimmene jagede og spiste den østlige vilde kalkun, M. gallopavo silvestris, som i dag har et udbredelsesområde, der dækker den østlige halvdel af USA og strækker sig ind i Canada. Disse fugle, der undertiden kaldes skovkalkuner, er den mest talrige af alle kalkununderarter med et antal på over fem millioner.

4 ) Aztekerne domesticerede en anden underart, M. gallapavo gallopavo, den sydmexicanske vilde kalkun, og spanierne bragte disse kalkuner til Europa. Pilgrimmene bragte derefter flere af disse tamkalkuner med tilbage til Nordamerika.

5 ) Kalkunhanner kaldes “gobblers” efter det “gobble”-kald, de laver for at annoncere sig selv over for hunnerne (som kaldes “høns”) og konkurrere med andre hanner. Andre kalkunlyde omfatter “purrer”, “yelps” og “kee-kees.”

6 ) En voksen kalkun vejer i gennemsnit 16 til 22 pund, har et skæg af modificerede fjer på brystet, der bliver 7 tommer eller mere langt, og har skarpe sporer på benene til kamp. En høne er mindre og vejer omkring 8 til 12 pund og har hverken skæg eller sporer. Begge køn har en snood (et dinglende vedhæng i ansigtet), wattle (det røde dinglende stykke under hagen) og kun få fjer på hovedet.

7 ) Undersøgelser har vist, at snoodlængden er forbundet med han-kalkuners helbred. Desuden viste en undersøgelse fra 1997 i Journal of Avian Biology, at kalkunhunner foretrækker hanner med lange snoods, og at snoodlængden også kan bruges til at forudsige vinderen af en konkurrence mellem to hanner.

8 ) En kalkuns køn kan bestemmes ud fra dens ekskrementer – hanner producerer spiralformet lort, mens hunnernes lort er formet som bogstavet J.

9 ) Kalkuner kan løbe med en hastighed på op til 25 miles i timen og flyve så hurtigt som 55 miles i timen.

10 ) En gruppe af beslægtede kalkunhanner vil slå sig sammen for at gøre kur til hunnerne, men kun et medlem af gruppen får lov til at parre sig.

11 ) Når en høne er klar til at lave små kalkuner, lægger hun omkring 10 til 12 æg, et æg om dagen, i løbet af en periode på omkring to uger. Æggene ruger i ca. 28 dage, inden de klækkes.

12) Babykalkuner, kaldet kalkuner, spiser bær, frø og insekter, mens voksne kalkuner har en mere varieret kost, der kan omfatte agern og endda små krybdyr.

13 ) Der findes en anden kalkunart, den ocellede kalkun (Meleagris ocellata), som kan findes på Yucatanhalvøen i Mexico.

14 ) Benjamin Franklin foreslog aldrig kalkunen som symbol for Amerika, men han roste den engang som værende “en meget mere respektabel fugl” end den skaldede ørn.

Originalt skrevet 23. november 2011

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Back to Top