“Breastfeeding Nearly Killed Me!” – How I Ended Up on Prednisone

Hvad skal man gøre, når man får ordineret et nyt lægemiddel, mens man ammer

Denne artikel er til en ung mor, der får ordineret et lægemiddel som prednison, mens hun ammer, og som ikke er sikker på, hvad hun skal gøre. Hvis dette emne gør dig utilpas, skal du læse den næste artikel.

Ved hjælp af virkelige patienttilfælde vil vi undersøge principper, der vil hjælpe denne unge mor med at beslutte, hvad hun skal gøre:

  • blive ved med at amme,
  • stoppe med at amme,
  • eller “pumpe og dumpe”.”

“Breastfeeding Nearly Killed Me!”

Mens jeg var nygift, hørte jeg denne udtalelse fra en ung mor, der forsvarede sit valg om at give flaske, over for en anden ung kvinde, som senere skulle blive medlem af La Leche League, et netværk af fortalere for amning. Denne mor fortalte os historien om, hvordan hun forsøgte at amme sit første barn og derefter blev så syg af brystbetændelse, at hun blev indlagt på hospitalet i flere dage og var usikker på, om hun ville overleve og kunne opfostre sit barn. Jeg havde aldrig hørt om mastitis og var nødt til at slå det op, da jeg kom hjem. Mastitis er en infektion i mælkekanalerne i brystet, som normalt rammer kvinder i de første par uger til måneder efter amning. Kvinder med mastitis oplever blokering af en mælkegang ledsaget af hævelse, rødme og varme omkring det pågældende sted på brystet. Hvis tilstopningen udvikler sig til mastitis, rammes resten af kroppen med høj feber, elendige smerter og ledsmerter, der ligner influenza.

Princip nr. 1: Døm aldrig en anden kvinde for hendes valg af at amme eller give flaske.

Vi aner ikke, hvorfor en kvinde vælger den ene måde at ernære sit barn på frem for den anden.

Jeg havde ingen anelse om, hvor meget denne historie foregreb mit eget liv.

Ten år senere…

En weekend lå jeg fladt på ryggen med 104 graders feber, min krop var inficeret af mastitis. Jeg havde ondt, stønnede, var brændende varm det ene øjeblik, og det næste øjeblik kunne selv den flammende pejs og snesevis af tæpper ikke få mig varm. Jeg ringede til min jordemoder for at få en recept på antibiotika for denne 7. runde mastitis, som jeg havde udstået efter at have født fire børn. Langsomt forsvandt feberen og smerterne.

Runde to

Da jeg nærmede mig slutningen af antibiotikakuren, skete det ufattelige: Jeg fik mastitis igen, men på den anden side! Jeg var febrilsk og ulykkelig igen og var forvirret over, hvordan antibiotikaet ikke kunne beskytte mig mod den næste omgang elendighed, mit 8. tilfælde af mastitis. Min læge sendte et nyt antibiotikum til apoteket. Denne gang skete der noget endnu mere overraskende mod slutningen af antibiotikakuren. Jeg bemærkede, mens jeg gjorde mig klar til at gå i seng, at min hud begyndte at ændre sig. Da jeg havde lært om dødelige hududslæt forårsaget af antibiotika, mens jeg tog min ph.d.-grad for at blive farmaceut, blev jeg straks bekymret.

Rødt punktudslæt

Først så min hals ud, som om der pludselig dukkede en million røde prikker op. Du kender de små røde prikker, der ofte er på folks bryst? De kaldes kirsebær angiomer og er harmløse, og jeg havde et par stykker af dem. Men nu havde jeg så mange, at jeg ikke kunne tælle dem. Jeg googlede og konsulterede UpToDate, et medicinsk opslagsværk af høj kvalitet, og konstaterede, at jeg ikke havde kirsebær angiomer, men noget andet: Jeg havde petechiae.

Der morgen, da jeg lavede en aftale med hudlægen, havde det smertefri røde punktformede udslæt spredt sig hele vejen ned langs min krop og til mine lår.

Et smertefrit rødt, fladt udslæt, som spredte sig fra min hals ned til mine ankler, her vist på mit knæ; kaldes petechiae.

To timer senere på deres kontor havde de røde prikker spredt sig til mine fødder, og nu havde mine lår nogle mærkeligt formede blå mærker, som ikke kom fra et traume.

Et smertefrit blå mærke på mit lår, som ikke kom fra en skade, men fra en indre blødning; kaldet ekchymoser.

Jeg havde endda en purpura-læsion på min arm, som jeg huskede at have studeret i skolen. Min medicinske uddannelse fortalte mig, at jeg blødte indvendigt.

En lillafarvet smertefri læsion på min arm kaldet purpura, “P” i ITP.

Dermatologiens lægeassistent bad sin overlæge om at tjekke udslættet, fordi det undrede ham. Ingen af os kunne finde en medicinsk lægemiddelreference, der viste, at mit antibiotikum havde forårsaget dette udslæt, men de bad mig om at stoppe med at tage det (hvilket jeg allerede havde gjort i min bekymring). Jeg bad dem bestille en laboratorieundersøgelse af blodkoagulationsfaktorer, og de så på mig som om jeg var skør. Til sidst indvilligede de i at bestille en CBC (komplet blodtælling) for at sikre, at mit blod var i orden. Jeg vidste, at det ikke var det. Jeg tog pligtopfyldende imod ordren og bukkede under for nålen i min albue for at tjekke mit blod.

Lavt antal blodplader

To timer efter det opsøgte deres kontorassistent mig febrilsk for at fortælle mig, at mine blodplader var superlave (12, med et normalt interval på 150-400), og at jeg skulle tilses af min praktiserende læge. Men så snart den almindelige læge hørte hvorfor, sagde han, at der alligevel ikke var noget, han kunne gøre for mig, og at jeg skulle komme på skadestuen hurtigst muligt.

Diagnose: ITP

Da de tog mit blod på skadestuen, var mit trombocytniveau faldet til 3, hvilket var næsten uopnåeligt lavt. Jeg blev indlagt på hospitalet og fik at vide, at jeg havde ITP, og at jeg skulle blive her i ca. en uge – en uge! Jeg tænkte, hvordan kan jeg blive her i en uge som mor til fire små børn, hvoraf det ene var afhængig af, at jeg fik næring gennem modermælken?

Hospitalsindlæggelse under amning

Da jeg modtog akut behandling, gav lægerne mig donorplader, 60 mg prednison og sovepiller til at håndtere den overhængende søvnløshed forårsaget af prednisonet. Efter at have været på den omsorgsgivende side i medicinske situationer var det fremmed at være den magtesløse patient på et hospital.

Min læge støttede mig utroligt meget i min fortsatte amning. Før han gav mig nogen behandling, spurgte han mig, om jeg ville bruge den eller ej, afhængigt af hvordan den påvirkede min mælkeforsyning.

Princip nr. 2: Læger bør støtte amning, når det er muligt.

Først diskuterede vi prednison. Jeg slog det op i min gratis app, LactMed, for at se, hvad den fortalte mig om amning, mens man tager prednison. LactMed er oprettet af den amerikanske regerings National Institutes of Health og er en samling af forskningen om, hvordan visse lægemidler påvirker moderen, barnet og mælkeforsyningen.

Princip nr. 3: Konsulter pålidelige referencer som LactMed om, hvordan lægemidler påvirker modermælken.

LactMed viste følgende under prednison:

“Mængden af prednison i modermælk er meget lille. Der er ikke rapporteret om nogen skadelige virkninger hos ammede spædbørn ved moderens brug af et kortikosteroid under amning.”

Jeg følte mig beroliget over, at jeg kunne fortsætte med at amme uden konsekvenser for mit barn.

Logistiske komplikationer

Men hvordan kunne jeg fortsætte med at amme, mens jeg var indlagt på hospitalet? Min baby kunne ikke meget godt blive på mit hospitalsværelse. Min baby havde ikke engang brugt en flaske! Hvis jeg pumpede, hvad skulle jeg så gøre med modermælken? Hvordan skulle jeg få brystmælken ud til mit barn?

Overvældet af alle de medicinske problemer, der hobede sig op, gad jeg ikke åbne min brystpumpe. Jeg ønskede bare, at det hele skulle forsvinde.

Mirakel

Derpå kom en engel ind. Faktisk en sygeplejestuderende, der skyggede den nye sygeplejerske på vagt. Denne sygeplejestuderende var en ældre kvinde, der gik på sygeplejeskolen, efter at hendes børn var blevet voksne. Hendes tidligere karriere?

En professionel amningskonsulent var tilfældigt blevet tildelt mit værelse! Hun skulle kun se på den rigtige sygeplejerske i aktion, og i stedet tog min engel affære. Hun havde hørt om min babys behov for brystmælk og spurgte mig, om jeg havde pumpet endnu. Hun tog den frem, satte den op og skubbede alle ud af rummet, så jeg kunne få lidt privatliv, mens maskinen udtvang flydende guldnæring til min baby.

Princip #4 Brug en amme-konsulent, selv om du tror, du ikke har brug for en. Du lærer måske bare noget.

Nu havde jeg to flasker mælk. Hun hentede en medicinsk spand og fyldte den med is og lagde mine flasker deri for at holde dem kolde.

Forsyninger

Den næste gang jeg skulle pumpe, løb jeg ind i et problem: Jeg løb tør for flasker. Først forsøgte sygeplejerskerne at finde en plastikpose til at samle mælken i, men intet passede. Så ydede de en overraskende og enestående service: De sørgede for, at en kurer kom med flasker fra hospitalets campus, hvor Labor & Delivery lå et par kilometer væk. Jeg var klar. Nye flasker.

Hvordan fik jeg mælken til baby?

Den næste logistiske komplikation var, hvordan jeg kunne holde mælken kold, og hvordan jeg så kunne få den hjem til min baby? En hjælpsom sygeplejerske tog en af de lyserøde plastikbeholdere på hospitalet og fyldte den med is til mig. Vi opbevarede mælken deri.

Når nogen besøgte mig fra mit nabolag, var de så venlige at tage min mælk med hjem, så min baby kunne drikke den.

Endeligt blev jeg udskrevet fra hospitalet og fik lov til at tage hjem for at amme min baby. Alt gik fint indtil…

Doseringsforøgelse

Mine blodplader faldt igen. De var nødt til at prøve en højere dosis prednison eller dexamethason for at se, om det ville få mine blodplader tilbage i det normale område.

Super duper høje doser – jeg taler om 10 piller på én gang – i fire dage var påkrævet.

En normal dosis ville sandsynligvis have ladet min mælkeforsyning forblive intakt. Men denne superhøje dosis chokerede mit system.

Jeg havde tidligere skimmet over denne detalje på LactMed:

“Høje doser kan lejlighedsvis forårsage midlertidigt tab af mælkeforsyning.”

Prednison lukkede min mælkeproduktionsfabrik ned. Jeg tørrede helt ud. Jeg kunne ikke forstå, hvad der skete, før jeg genlæste den korte sætning ovenfor.

På det tidspunkt havde jeg været så meget igennem fysisk og følelsesmæssigt for at holde mit barn ammet, at jeg ønskede at fortsætte med det. Men der var intet at give. Der ville ikke komme mælk ud, uanset hvad.

Hjerteskærende

Jeg tog den hjerteskærende beslutning at holde op med at amme mit barn, da der ikke var nogen mælk tilbage. Jeg rådførte mig med min jordemoder, bad om det og besluttede til sidst, at det var på tide at stoppe. Det var utroligt svært at gøre, da jeg havde ammet mine tre andre babyer indtil langt over 12 måneder.

Denne baby havde brug for min mælk. Jeg elskede at amme. Men der var ingen mælk.

Når jeg havde besluttet det, var der ingen vej tilbage. Stakkels baby forstod det ikke, og gik i sultestrejke mod modermælkserstatningen. Til sidst fandt vi en tålelig modermælkserstatning, men det tog et stykke tid.

Jeg skammede mig hver gang jeg brugte en flaske modermælkserstatning til at fodre mit barn – jeg havde været så stolt mor, der havde ammet hver af mine babyer og givet dem al den næring, de havde brug for, fra min egen krop. Og nu kunne jeg ikke længere gøre det.

Princip nr. 6: Det er okay at bruge modermælkserstatning til at fodre dit barn.

Ironi

Lige så snart mit barn begyndte at tolerere modermælkserstatningen, skete der en ironisk ting. Jeg havde stoppet mine superhøje doser af dexamethason, da de fire dage var overstået. Flere dage senere, gæt hvad?

Min mælk kom tilbage!

Men jeg havde allerede udsat min baby for så meget, at jeg ikke kunne tilføje til forvirringen ved at starte igen. Jeg havde brug for at komme mig over denne prøvelse, og mit barn havde brug for at afslutte overgangen.

Så vi brugte modermælkserstatning i de næste tre måneder, indtil vi gik over til komælk ved 12 måneder.

Jeg lærte meget om mig selv og om, hvordan andre mødre har det. Jeg var blevet hevet ned fra min stolte piedestal som en mor, der kun ammede, og indså, at det er okay, det er helt fint at finde alternative løsninger, når idealet ikke fungerer. Hvilket bringer mig tilbage til det første princip…

Princip #1: Døm aldrig en anden kvinde for hendes valg af at amme eller flaskefodre.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Back to Top