Chatterbait vs Spinnerbait | Sådan ved du, hvornår du skal bruge dem hver især

Chatterbait og spinnerbait anses ofte for at være indbyrdes ombyttelige. Ved første øjekast er det forståeligt og helt sikkert sandt til en vis grad. Selv om begge efterligner agnfisk og tiltrækker aborre primært med vibrationer og blink, er der stadig nogle situationer, hvor den ene virker bedre end den anden. Så lad os dykke ned i samtalen om chatterbait vs. spinnerbait …

Chatterbait vs. Spinnerbait: Vandtemperatur og klarhed

For at starte med vil jeg ofte kaste en chatterbait, når vandet er koldere og/eller mudret. Nu vil jeg også kaste en spinnerbait i koldere vand, en med en masse thump som en nummer 6 willow leaf blade eller et dobbelt Colorado blade setup.

Men efter pre-spawn-perioden vil jeg typisk gå væk fra en chatterbait og de mere aggressive spinnerbait-kombinationer og gå over til enten en lille colorado/willow leaf combo eller en dobbelt willow leaf spinnerbait.

Grunden til dette er hastigheden af retrieve og vibrationer. De mere aggressive spinnerbaits og chatterbaits afgiver meget mere vibration og kan trækkes meget langsommere. Dette giver aborrer i koldt eller mudret vand mere tid til at spore agnen.

Omkring gydetiden og efter gydetiden foretrækker jeg en spinnerbait frem for en chatterbait, fordi jeg har fundet en chatterbait lidt for aggressiv til fisk, der er trætte efter gydetiden. Jeg kan bedre lide blinket fra en willow leaf spinnerbait her end det aggressive dunken fra en chatterbait.

I sommeren og efteråret har jeg også fundet ud af, at en spinnerbait fungerer bedre hernede i syden. Det eneste tidspunkt, hvor jeg hælder til en chatterbait i denne tid af året, er i en særlig mudret situation eller i perioder omkring en masse hydrilla.

Chatterbait vs Spinnerbait: Shad Spawn

Af en eller anden grund har jeg også haft mere held med en spinnerbait i de få shad spawns jeg har fisket i årenes løb. Det giver mening, at en willow leaf spinnerbait sandsynligvis ligner mere shad for bass, der aktivt æder sig selv på hundredvis af dem, så måske er det bare en “match the hatch” situation.

Chatterbaitens aggressive vibrationer er ikke nødvendige, da vandet er blevet varmere på det tidspunkt, og alle de shad-yngel, jeg nogensinde har fundet, har været i klart vand.

Chatterbait vs Spinnerbait: Når jeg fisker i nærheden af en masse brasen, bluegill eller golden shiners, har jeg haft mere held med en chatterbait. Igen, jeg er ikke helt sikker på hvorfor det er sådan, men jeg tror alt for ofte at vi i fiskeriet kan blive så optaget af at retfærdiggøre hvorfor det ene virker bedre end det andet, at vi går glip af pointen.

Det virker bedre. Så bare gå med det, der virker.

Chatterbait vs Spinnerbait: Omkring vegetation

Jeg foretrækker helt klart en chatterbait, når jeg fisker i nærheden af tyk undervandsvegetation som hydrilla, coontail eller milfoil. Agnen ser ud til at rive sig fri meget renere, og det første udbrud, når du river agnen ud, trækker en masse strejker. Men i visse snigende vegetationer som f.eks. vandpile foretrækker jeg at rulle en spinnerbait igennem den.

Chatterbait vs Spinnerbait: Skipping dokker eller buske

Ved skipping af dokker eller buske foretrækker jeg helt klart en chatterbait. Grunden til at en chatterbait virker bedre i dette scenarie er ret enkel. En chatterbait er mindre stiv end en spinnerbait og folder sig pænt sammen, når du forsøger at springe den over.

Chatterbait vs Spinnerbait: Burning a Spinnerbait

Alene navnet afslørede den her, men ja, jeg har aldrig prøvet at “brænde en chatterbait”, og jeg tror ikke, at det ville give det samme ønskede resultat. At brænde eller vække en spinnerbait er en fantastisk måde at fange smallmouth og spotted bass på, når de aktivt jager agn.

Så det er nogle af de forskelle, jeg har set gennem årene. Jeg er sikker på, at der er andre derude med andre meninger, men det er mine livserfaringer, og forhåbentlig kan de hjælpe nogle af jer, der prøver at finde ud af, hvad I skal kaste hvornår.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Back to Top