Thursday Feb 03, 2022

Explaining Whitetail Breeding Behavior

By: Joe Shead Posted on: Marraskuu 13, 2019
Jaa

Jousimetsästys Ohjelmaesimerkkejä

Valkohäntäpeurojen lisääntymiskausi on kiireistä aikaa vuodesta uroksille. Niin sanottu riista alkaa hitaasti loppukesällä, kun hirvieläinten uudet sarvet mineralisoituvat ja kovettuvat, mikä saa hirvieläimet hankaamaan kuolevaa samettia pois. Tämä käytäntö ajoittuu samaan aikaan, kun päivän pituus (valojakso) lyhenee ja testosteronitaso nousee.

Hiertämällä sarviaan taimia ja pensaita vasten hirvieläimet poistavat samettinsa samalla, kun hirvieläimet laskeutuvat puihin ja pensaisiin tuoksujaan preorbitaalisista rauhasistaan (silmien varrella) sekä otsastaan, nenästään ja syljestään. Nämä hajujäljet kertovat muille hirvieläimille: ”Olen täällä.”

Hirvieläimet alkavat tuolloin myös sparrailla luodakseen hierarkiaa. Nämä ottelut ovat aluksi lieviä, mutta testosteronitasojen noustessa kiihkeintä kiima-aikaa edeltävinä viikkoina kahakat voivat muuttua jopa kuolemaan johtaviksi taisteluiksi.

Hirvet aiheuttavat hankauksia ja raapimisia yhä useammin kiima-aikaa lähestyttäessä. Photo Credit: ATA

Kun lisääntymisaktiviteetti lähestyy, hirvieläimet alkavat tehdä raapimisia, mikä tarkoittaa lehvästön ja muiden roskien tassuttelua maaperän paljastamiseksi. Tähän prosessiin voi kuulua virtsan hierominen maaperään ja takajalkojen puristaminen yhteen niin, että virtsa valuu niiden tervasrauhasia pitkin ja jättää paikalle ainutlaatuisen tuoksunsa käyntikortiksi. Kaapimiseen kuuluu lähes aina yläpuolella oleva nuoleva oksa, jota kauriit nuolevat ja pureskelevat, jolloin ne luovuttavat tuoksua samalla tavoin kuin ne tekevät hankausta tehdessään. Myös naaraat käyvät raapimispaikoilla ja jättävät sinne tuoksunsa ilmoittaen läsnäolostaan mahdollisille kosijoille.

Valkohäntäpeurojen kiima-aika vaihtelee. Valkohäntäpeuroja elää Kanadan eteläosista Etelä-Amerikan pohjoisosiin. Rutin ajoitus on ennustettavissa ja johdonmukainen Kanadasta Yhdysvaltojen pohjois- ja keskilänsiosiin, ja suurin osa lisääntymisestä tapahtuu kolmen viikon aikana lokakuun lopusta marraskuun puoliväliin. Tämä lisääntymisajankohta takaa, että vasat syntyvät keväällä – lumen sulamisen jälkeen – kun naaraat löytävät runsaasti ravintoa tiineyden myöhempiä vaiheita varten. Tämä aikataulu maksimoi myös sen, että naaraat ehtivät syödä ja kasvaa ennen ensimmäistä talveaan.

Huippukasvatus vaihtelee enemmän eteläisissä osavaltioissa, joissa ilmasto on vähemmän ankara. Kasvatuksen huippuajankohdat vaihtelevat suuresti, ja ne ajoittuvat tyypillisesti elokuulle Etelä-Carolinan osissa, lokakuulle Itä-Texasissa ja Kaakkois-Georgiassa ja helmikuulle Floridan osissa. Keski- ja Etelä-Amerikassa lisääntyminen voi tapahtua mihin aikaan vuodesta tahansa.

Quality Deer Management Associationin artikkelissa kerrotaan lisää kauriinmetsästyksen ajoituksesta.

Noin 10 päivää ennen kuin ensimmäiset naaraat astuvat estrukseen, testosteronin kiihottamat urokset alkavat etsiä vastaanottavaisia naaraita. Silloin näkee usein uroksia liikkeellä mihin vuorokaudenaikaan tahansa.

Kauriit vierailevat myös urosten luomissa raapimis- ja hankautumispaikoissa saadakseen selville, kuka alueella on. Photo Credit: ATA

Dooleilla näyttää olevan ainakin kaksi lisääntymisstrategiaa. Jotkut pysyttelevät tiukasti ydinalueillaan. Ne tuntevat nämä paikat hyvin, mikä auttaa niitä välttelemään saalistajia. Monet naaraat pysyttelevät ydinalueillaan tai niiden läheisyydessä koko kiima-ajan olettaen, että vaeltavat urokset löytävät ne. Syistä, joita emme ehkä koskaan ymmärrä, jotkut naaraat tekevät lyhyitä, puolen kilometrin tai kolmen kilometrin mittaisia retkiä etsiäkseen hirviä, kun ne tulevat kiimaan. Tämä strategia saattaa lisätä geneettistä kuntoa varmistamalla, että laumaan tulee erilaisia geneettisiä tekijöitä. Noin päivän vaelluksen jälkeen naaraat palaavat kotiin.

Kypsät naaraat tulevat ensimmäisenä estrukseen. Tammi on kiimassa vain noin 24 tuntia, mutta se haistaa ”kiiman” urokselle noin 24 tuntia aikaisemmin. Kun uros havaitsee kiimassa olevan tammukan hajun, se jäljittää sen ja pysyttelee sen luona hellittämättä, vaikka se kuinka yrittäisi piiloutua paksuun pusikkoon tai umpikujien alle. Jos kilpailevat hirvieläimet yrittävät jahdata naarasta, hirvi tekee kovasti töitä häätääkseen ne pois. Lopulta tamma saavuttaa estrogeenikierronsa huipun ja antaa uroksen kasvattaa itsensä. Parittelu tapahtuu useita kertoja tuon vuorokauden aikana.

Paritteluhuipun aikana uros saattaa yrittää työntää tamman avoimelle alueelle tai pellolle, jossa se voi tarkkailla kilpailevia uroksia ja pitää tamman itsellään. Kun tamma ei enää haise oikealta, uros lähtee etsimään toista tammaa.

Kaikenikäiset urokset pääsevät kilpailemaan kiimakilpailusta, mutta tammat valitsevat yleensä urokset, joilla on suurimmat sarvet. Photo Credit: John Hafner

Jos valinnanvaraa on, tamma parittelee mieluummin suurisarvisen uroksen kanssa, mikä tarkoittaa kypsää eläintä. Hirven fysiologia estää sitä käyttämästä paljon energiaa sarviinsa ennen kuin se saavuttaa maksimikokonsa noin 5-6-vuotiaana. Näin ollen suuret sarvet ovat todellisia kuntoindikaattoreita. Siitä huolimatta se uros, joka löytää ensimmäisenä vastaanottavaisen tammukan, päätyy siittämään sen, koska ”kuningas” ei voi olla kaikkialla.

Toisin kuin hirvi, jossa dominoiva sonni organisoi lehmien haaremin ja yrittää siittää kaikki lehmät, monet urokset – eivät vain dominoivat urokset – yrittävät siittää tammukoita. Tämä pätee erityisesti laumoissa, joissa naaraita on paljon enemmän kuin uroksia. Varttuneilla uroksilla on yksinkertaisesti liikaa naaraita kasvatettavaksi, jolloin yksivuotiaat (18 kuukauden ikäiset) urokset pääsevät mukaan kasvatukseen. Itse asiassa on tavallista, että yksi tamma synnyttää kaksoset, jotka ovat peräisin eri isiltä.

Tammat, joita ei astuteta, palaavat estrukseen noin 28 päivää myöhemmin. Kun metsästäjät puhuvat ”toisesta kiima-ajasta”, he tarkoittavat ajanjaksoa, jolloin naaraat kiertävät uudelleen ja luovat toisen lisääntymisikkunan, mutta se on paljon hienovaraisempi kuin kiima-aika. Sitä voi silti tapahtua, erityisesti alueilla, joilla on runsaasti ravintoa ja terveitä, ensimmäistä lisääntymiskauttaan aloittavia hirvieläimiä. Metsäkauris saattaa jatkaa kierrätystä 28 päivän välein, kunnes se lisääntyy, mutta se on epätavallista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Back to Top