Thursday Feb 03, 2022

14 Leuke Feiten Over Kalkoenen

Aanstaande donderdag mag dan officieel Thanksgiving heten, maar jullie weten allemaal wat het eigenlijk is – kalkoendag! Maar hoe goed kent u eigenlijk Meleagris gallopavo, de wilde kalkoen waarvan de gedomesticeerde versie, degene die waarschijnlijk op uw bord ligt, is afgeleid?

1 ) Kalkoenen zijn meer dan alleen maar grote kippen – meer dan 45 miljoen jaar evolutie scheidt de twee soorten.

2 ) De wilde kalkoen werd bijna tot uitsterven bejaagd tegen het begin van de 20e eeuw, toen de populatie een dieptepunt van ongeveer 30.000 vogels bereikte. Maar herstelprogramma’s in heel Noord-Amerika hebben de aantallen opgevoerd tot zeven miljoen vandaag.

3 ) Er zijn zes ondersoorten van wilde kalkoen, alle inheems in Noord-Amerika. De pelgrims jaagden en aten de oostelijke wilde kalkoen, M. gallopavo silvestris, die vandaag een verspreidingsgebied heeft dat de oostelijke helft van de Verenigde Staten beslaat en zich uitstrekt tot in Canada. Deze vogels, soms ook boskalkoen genoemd, zijn de talrijkste van alle kalkoen-ondersoorten, met een aantal van meer dan vijf miljoen.

4 ) De Azteken domesticeerden een andere ondersoort, M. gallapavo gallopavo, de Zuid-Mexicaanse wilde kalkoen, en de Spanjaarden brachten die kalkoenen naar Europa. De pelgrims brachten vervolgens een aantal van deze tamme kalkoenen mee terug naar Noord-Amerika.

5 ) Mannelijke kalkoenen worden “gobblers” genoemd, naar de “gobble” roep die zij maken om zich aan te kondigen bij de vrouwtjes (die “hennen” worden genoemd) en om te wedijveren met andere mannetjes. Andere kalkoengeluiden zijn “purrs”, “yelps” en “kee-kees.”

6 ) Een volwassen grondhoender weegt gemiddeld 16 tot 22 pond, heeft een baard van aangepaste veren op zijn borst die zeven inches of meer lang kan worden, en heeft scherpe sporen op zijn poten om te vechten. Een hen is kleiner, weegt ongeveer 8 tot 12 pond, en heeft geen baard of sporen. Beide geslachten hebben een snood (een bungelende aanhangsel op het gezicht), lellen (het rode bungelende bit onder de kin) en slechts een paar veren op de kop.

7 ) Studies hebben aangetoond dat de lengte van de snood wordt geassocieerd met de gezondheid van mannelijke kalkoenen. Bovendien bleek uit een studie van 1997 in het Journal of Avian Biology dat vrouwelijke kalkoenen de voorkeur geven aan mannetjes met een lange snuit en dat de snuitlengte ook kan worden gebruikt om de winnaar van een wedstrijd tussen twee mannetjes te voorspellen.

8 ) Het geslacht van een kalkoen kan worden bepaald aan de hand van zijn uitwerpselen – mannetjes produceren spiraalvormige poep en de poep van vrouwtjes heeft de vorm van de letter J.

9 ) Kalkoenen kunnen snelheden tot 25 mijl per uur halen en tot 55 mijl per uur vliegen.

10 ) Een groep verwante mannetjes zal zich verenigen om vrouwtjes het hof te maken, hoewel slechts één lid van de groep zal paren.

11 ) Wanneer een hen klaar is om kleine kalkoenen te maken, zal ze ongeveer 10 tot 12 eieren leggen, één ei per dag, over een periode van ongeveer twee weken. De eieren broeden ongeveer 28 dagen voordat ze uitkomen.

12) Baby kalkoenen, poults genoemd, eten bessen, zaden en insecten, terwijl volwassen kalkoenen een meer gevarieerd dieet hebben dat eikels en zelfs kleine reptielen kan omvatten.

13 ) Er is nog een andere soort kalkoen, de ocellated kalkoen (Meleagris ocellata), die kan worden gevonden op het schiereiland Yucatan in Mexico.

14 ) Benjamin Franklin heeft de kalkoen nooit voorgesteld als symbool voor Amerika, maar hij heeft hem ooit geprezen als zijnde “een veel respectabeler vogel” dan de zeearend.

Oorspronkelijk geplaatst op 23 november 2011

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back to Top