Thursday Feb 03, 2022

Uitleg van het fokgedrag van witstaarten

Door: Joe Shead Geplaatst op: November 13, 2019
Deel
Bowhunting Featured

Het voortplantingsseizoen van het witstaarthert is een drukke tijd van het jaar voor bokken. De zogenaamde bronst begint langzaam in de late zomer wanneer de nieuwe geweien van de bokken mineraliseren en verharden, wat bokken ertoe aanzet om het stervende fluweel weg te wrijven. Die praktijk valt samen met een afnemende daglengte (fotoperiode) en een toenemend testosteronniveau.

Door met hun gewei tegen jonge boompjes en struiken te wrijven, verwijderen bokken hun fluweel terwijl ze geur afgeven op bomen en struiken vanuit hun voorhoofdsklieren (langs de ogen), evenals hun voorhoofd, neus en speeksel. Deze geurdepots vertellen andere herten “Ik ben hier.”

Bokken beginnen ook te boksen rond die tijd om hiërarchieën te vestigen. Deze gevechten zijn aanvankelijk mild, maar als het testosteronniveau stijgt in de weken voorafgaand aan de bronstpieken, kunnen de schermutselingen uitmonden in gevechten die zelfs de dood tot gevolg kunnen hebben.

Dieren maken steeds vaker wrijving en schaafwonden als de bronsttijd nadert. Photo Credit: ATA

Als de bronst nadert, beginnen herten te schrapen, wat inhoudt dat ze bladafval en ander afval afschrapen om de grond bloot te leggen. Dit proces kan ook het wrijven van urine op de bodem omvatten, en het samenknijpen van hun achterpoten zodat de urine langs hun tarsale klieren loopt, hun unieke geur achterlatend op de site als hun visitekaartje. Een schaafwond bevat bijna altijd een likkende tak waar bokken aan likken en op kauwen, en zo hun geur achterlaten, net zoals ze doen bij het wrijven. De hinde bezoekt ook schaafwonden en deponeert er haar geur, om haar aanwezigheid aan te kondigen aan mogelijke vrijers.

De timing van de bronst van de witstaart varieert. Witstaarten leven van zuidelijk Canada tot noordelijke delen van Zuid-Amerika. De timing van de bronst is voorspelbaar en consistent van Canada tot de noordelijke en midwestelijke delen van de Verenigde Staten, met de meeste broedtijd gedurende een periode van drie weken van eind oktober tot half november. Dat broedseizoen zorgt ervoor dat de kalveren in de lente geboren worden – nadat de sneeuw gesmolten is – wanneer de hinden voldoende voedsel kunnen vinden voor de latere fasen van de dracht. Dat schema maximaliseert ook de tijd die de kalveren hebben om te eten en te groeien voor ze hun eerste winter bereiken.

Piekbroedtijden variëren meer in zuidelijke staten, waar het klimaat minder streng is. De piek broedtijden variëren sterk, meestal in augustus voor delen van South Carolina, oktober in het oosten van Texas en het zuidoosten van Georgia, en tot in februari voor delen van Florida. In Midden- en Zuid-Amerika kan het broeden elk moment van het jaar plaatsvinden.

Een artikel van de Quality Deer Management Association legt meer uit over de timing van de bronst.

Op ongeveer 10 dagen voordat de eerste hinden oestrus worden, beginnen testosteron-gekke bokken met het zoeken naar ontvankelijke hinden. Op dat moment zie je vaak bokken op elk moment van de dag op pad.

Does bezoeken ook schrapen en wrijven die door bokken zijn gemaakt om te weten te komen wie er in de buurt is. Photo Credit: ATA

Does lijken ten minste twee broedstrategieën te hebben. Sommige blijven dicht bij hun kerngebieden. Ze kennen deze plaatsen goed, wat hen helpt roofdieren te ontwijken. Veel hinden blijven tijdens de bronst in of bij hun kerngebied, in de veronderstelling dat zwervende bokken hen zullen vinden. Om redenen die we misschien nooit zullen begrijpen, maken sommige wijfjes korte uitstapjes van een halve mijl tot 3 mijl om naar bokken te zoeken als ze bronstig worden. Die strategie kan de genetische conditie verhogen door een instroom van verschillende genetica in de kudde te verzekeren. Na een dag of wat wandelen, keren de hinden terug naar huis.

Vrije hinden worden het eerst bronstig. Een hinde is slechts 24 uur oestrus, maar ze ruikt 24 uur eerder “tochtig” aan een bok. Wanneer een bok de geur van een loopse hinde ruikt, spoort hij haar op en blijft meedogenloos bij haar, hoe hard ze zich ook probeert te verstoppen in dichte struiken of onder doodlopende valkuilen. Als rivaliserende bokken proberen deze hinde te achtervolgen, werkt de bok hard om hen te verjagen. Uiteindelijk bereikt de teef de piek van haar oestrische cyclus, en laat de bok haar dekken. De paring vindt verschillende keren plaats tijdens die 24-uurspanne.

Tijdens de piek van de voortplantingstijd, kan een bok proberen de hinde in een open gebied of veld te duwen, waar hij kan uitkijken naar rivaliserende bokken en de hinde voor zichzelf kan houden. Zodra de hinde niet meer lekker ruikt, gaat de bok op zoek naar een andere hinde.

Bokken van alle leeftijden doen mee aan de bronstcompetitie, maar de hinde kiest meestal voor de bok met het grootste gewei. Photo Credit: John Hafner

Als ze de keuze heeft, paart een hinde het liefst met een bok met een groot gewei, dus een volwassen dier. De fysiologie van een bok verhindert het om veel energie aan zijn gewei te besteden tot het zijn maximale lichaamsgrootte bereikt op ongeveer 5 of 6 jarige leeftijd. Een groot gewei is dus een teken van fitheid. Zelfs dan, de eerste bok die de ontvankelijke hinde vindt, fokt haar uiteindelijk omdat de “koning” niet overal kan zijn.

In tegenstelling tot elanden, waar een dominante stier een harem van koeien organiseert en probeert om ze allemaal te fokken, proberen veel bokken – niet alleen dominante bokken – om hinden te fokken. Dat is vooral waar in kuddes waar er veel meer bokken zijn. De volwassen bok heeft gewoon te veel wijfjes om mee te fokken, zodat jaarling bokken (18 maanden oud) mee kunnen doen met het fokken. In feite, is het gebruikelijk voor één hinde om te bevallen van een tweeling reekalf van verschillende vaders.

Doe’s die niet gedekt worden, komen ongeveer 28 dagen later weer in bronst. Wanneer jagers spreken over de “tweede bronst”, hebben zij het over de periode wanneer de wijfjes zich recyclen en een tweede broedperiode creëren, maar het is veel subtieler dan de piek bronst. Toch kan het gebeuren, vooral in gebieden met voldoende voedsel en gezonde hindejongen die hun eerste broedseizoen ingaan. Een hinde kan blijven recyclen elke 28 dagen tot ze broedt, maar dat is ongebruikelijk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back to Top