Thursday Feb 03, 2022

14 fapte amuzante despre curcani

Joia viitoare poate că se numește oficial Ziua Recunoștinței, dar știți cu toții ce este de fapt – Ziua Curcanului! Dar cât de bine îl cunoașteți cu adevărat pe Meleagris gallopavo, curcanul sălbatic din care a derivat versiunea domesticită, cea care probabil se află în farfuria dumneavoastră?

1 ) Curcanii sunt mai mult decât niște pui mari – mai mult de 45 de milioane de ani de evoluție separă cele două specii.

2 ) Curcanul sălbatic a fost vânat aproape până la dispariție la începutul anilor 1900, când populația a atins un minim de aproximativ 30.000 de păsări. Dar programele de restaurare din întreaga Americă de Nord au adus numărul de păsări la șapte milioane în prezent.

3 ) Există șase subspecii de curcan sălbatic, toate originare din America de Nord. Pelerinii au vânat și au mâncat curcanul sălbatic din est, M. gallopavo silvestris, care astăzi are un areal care acoperă jumătatea estică a Statelor Unite și se extinde până în Canada. Aceste păsări, numite uneori curcanul de pădure, sunt cele mai numeroase dintre toate subspeciile de curcani, fiind în număr de peste cinci milioane.

4 ) Aztecii au domesticit o altă subspecie, M. gallapavo gallopavo, curcanul sălbatic din sudul Mexicului, iar spaniolii au adus acești curcani în Europa. Pelerinii au adus apoi câțiva dintre acești curcani domestici în America de Nord.

5 ) Curcanii masculi sunt numiți „gobblers”, după apelul „gobble” pe care îl fac pentru a se anunța femelelor (care se numesc „găini”) și pentru a concura cu alți masculi. Alte sunete ale curcanilor includ „purrs”, „yelps” și „kee-kees.”

6 ) Un gobbler adult cântărește în medie între 16 și 22 de kilograme, are o barbă de pene modificate pe piept care ajunge la șapte centimetri sau mai mult și are pinteni ascuțiți pe picioare pentru luptă. O găină este mai mică, cântărind în jur de 8 până la 12 livre, și nu are barbă sau pinteni. Ambele sexe au snood (un apendice atârnat pe față), wattle (bucățica roșie atârnată de sub bărbie) și doar câteva pene pe cap.

7 ) Studiile au arătat că lungimea snoodului este asociată cu sănătatea curcanului mascul. În plus, un studiu din 1997 publicat în Journal of Avian Biology a constatat că femelele de curcan preferă masculii cu botul lung și că lungimea botului poate fi folosită și pentru a prezice câștigătorul unei competiții între doi masculi.

8 ) Sexul unui curcan poate fi determinat după excrementele acestuia – masculii produc rahat în formă de spirală, iar rahatul femelelor are forma literei J.

9 ) Curcanii pot alerga cu o viteză de până la 25 de mile pe oră și pot zbura cu până la 55 de mile pe oră.

10 ) Un grup de curcani masculi înrudiți se vor aduna pentru a curta femelele, deși doar un singur membru al grupului ajunge să se împerecheze.

11 ) Când o găină este pregătită să facă mici curcani, va depune aproximativ 10-12 ouă, câte un ou pe zi, pe o perioadă de aproximativ două săptămâni. Ouăle vor fi incubate timp de aproximativ 28 de zile înainte de eclozare.

12 ) Puii de curcan, numiți pui, mănâncă fructe de pădure, semințe și insecte, în timp ce adulții au o dietă mai variată care poate include ghinde și chiar reptile mici.

13 ) Mai există o specie de curcan, curcanul ocelat (Meleagris ocellata), care poate fi găsit în Peninsula Yucatan din Mexic.

14 ) Benjamin Franklin nu a propus niciodată curcanul ca simbol al Americii, dar l-a lăudat odată ca fiind „o pasăre mult mai respectabilă” decât vulturul pleșuv.

Postat inițial la 23 noiembrie 2011

.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to Top