Thursday Feb 03, 2022

Cameleonul panteră

Cameleonii panteră sunt reptile colorate originare din Madagascar. Aceste reptile sunt animale de companie exotice populare, deoarece sunt una dintre cele mai colorate specii de cameleoni. De obicei sunt relativ docili, dar manipularea zilnică le poate provoca un stres nejustificat. În sălbăticie, însă, sunt cunoscuți pentru manifestările lor zgomotoase și colorate de agresivitate atunci când sunt amenințați. Citiți mai departe pentru a afla mai multe despre cameleonul panteră.

Descrierea cameleonului panteră

Aceste șopârle pot fi destul de lungi, și nu este neobișnuit ca exemplarele să ajungă la 20 in. în lungime. Această specie este dimorfică din punct de vedere sexual, ceea ce vă permite să distingeți cu ușurință între masculi și femele. Femelele au aproximativ jumătate din dimensiunea masculilor și au o colorație mai ternă.

Localizarea regională a individului va dicta colorația acestuia, care variază de la albastru aprins, portocaliu, roșu și verde. În cadrul colorației lor de bază, au o mare varietate de pete, dungi și modele pe care le afișează.

Fapte interesante despre cameleonul panteră

Aceste creaturi incredibil de colorate îi intrigă pe oamenii cu care interacționează. La fel ca toți cameleonii, au o serie de adaptări uimitoare care îi diferențiază de alte reptile.

  • Degetele Tong – Cameleonii au picioare cu o formă unică care îi ajută să se prindă de crengile pe care se cațără. Degetele lor sunt fuzionate între ele, cu două degete pe partea exterioară a piciorului și trei degete pe partea interioară a piciorului. Acest lucru le conferă un aspect unic, care seamănă incredibil de mult cu o pereche de clești!
  • Cozi înalte – O altă modalitate foarte bună de a te împiedica să cazi din copac este să ai o „mână” în plus pentru a te ține sus. În plus față de cele patru perechi de picioare asemănătoare unui clește, această specie de șopârlă are o coadă prehensilă. Asta înseamnă că își pot folosi coada pentru a se încolăci și a se agăța de crengi.
  • Colorare creativă – În loc să își folosească abilitățile impresionante de schimbare a culorilor pentru a se potrivi cu copacii, acești cameleoni își folosesc abilitatea de a-și schimba culoarea pentru cu totul altceva. Masculii își folosesc culorile strălucitoare pentru a uimi și intimida masculii rivali.
  • Traduceri – Alte culori arată, de asemenea, diferite stări de spirit sau emoții. Atunci când animalele sunt verzi, ele sunt calme și relaxate. Galbenul și roșul indică agresivitate, în timp ce albastrul indică o încercare de a impresiona. Culorile mai deschise semnalează dorința de a se împerechea, iar maro sau negru semnalează lipsa dorinței de a se împerechea.

Habitatul cameleonului panteră

Această specie este originară dintr-o regiune foarte restrânsă din Madagascar și trăiește doar într-o gamă mică de habitate. Trebuie să aibă vegetație pentru a supraviețui, deoarece sunt arboricole, ceea ce înseamnă că trăiesc în copaci mai degrabă decât pe pământ.

Habitatul lor natural este reprezentat de pădurile tropicale de coastă din cadrul regiunilor nordice din Madagascar. În captivitate, reproducerea condițiilor pe care le experimentează în sălbăticie va asigura un animal de companie sănătos.

Distribuția cameleonului panteră

Cei cameleoni au o arie de habitat foarte restrânsă. Ei sunt endemici doar pe insula Madagascar, iar în cadrul insulei sunt localizați doar de-a lungul coastelor nordice – Mai exact, la vârful nordic al Madagascarului și de-a lungul coastei de nord-est. În afara Madagascarului căutați-i în gospodăriile din întreaga lume ca animale de companie și ca specii invazive în Reunion și Mauritius.

Dieta cameleonului panteră

Cameleonii panteră sunt insectivori, ceea ce înseamnă că dieta lor constă în principal din insecte. Au o vedere incredibil de precisă și își folosesc această viziune pentru a repera insectele mici de la distanțe de până la 30 de metri. aceste creaturi își folosesc limbile incredibil de lungi ca pe niște praștii. Limba are o ventuză și un strat de mucus pe vârf, care captează eficient insectele și le aduce înapoi în gura șopârlei.

Cameleonul Pantera și interacțiunea cu oamenii

Aceste reptile sunt animale de companie exotice comune, iubite în special pentru culorile lor strălucitoare. Această specie se reproduce cu ușurință în îngrijirea umană, iar acest lucru ajută la protejarea populațiilor sălbatice. Acest lucru înseamnă că nu este nevoie să fie capturați din sălbăticie pentru comerțul cu animale de companie, asigurând că cameleonii sălbatici au o populație stabilă. Conform Listei Roșii a UICN, această specie se află în categoria Preocupări minime.

Domesticarea

Această specie se reproduce ușor în captivitate, dar nu a fost domesticită în niciun fel. Înmulțirea selectivă nu a avut loc la o scară suficient de mare pentru a se ajunge la domesticire.

Este cameleonul panteră un bun animal de companie

Cești cameleoni sunt animale de companie bune atunci când sunt îngrijiți corespunzător. De obicei sunt docili, dar manipularea excesivă îi poate stresa. Este important să supravegheați copiii atunci când manipulați orice creatură potențial fragilă.

Îngrijirea Cameleonului Pantera

Cel mai important aspect al creșterii acestor cameleoni este asigurarea spațiului vertical în incinta lor. Ei sunt arboricoli și au nevoie de mult spațiu de cățărare. Este important să le oferiți o mare varietate de ramuri, liane și frunziș.

Acestea necesită menținerea temperaturii, a luminii și a umidității în funcție de indicațiile crescătorului sau ale medicului veterinar. Folosiți variația în alimentația lor, deoarece și ele pot mânca o serie de insecte diferite. Unele elemente hrănite în mod obișnuit includ greieri, viermi de mătase, super viermi, gândaci, viermi cu coarne și stickbugs.

Comportamentul cameleonului panteră

Cameleonii panteră sunt diurni, ceea ce înseamnă că sunt mai activi în timpul zilei. Își petrec zilele căutând hrană în copaci, căutând insecte. Sunt arborei, ceea ce înseamnă că trăiesc în copaci, mai degrabă decât pe sol. Masculii sunt deosebit de teritoriali și vor patrula și își vor proteja teritoriul de alți masculi. Cei mai mari masculi au cele mai productive teritorii, cu o mare varietate de surse de hrană.

Reproducerea cameleonului panteră

Acești cameleoni se pot reproduce când ajung la vârsta de șapte luni. Femelele care sunt purtătoare de ouă își vor semnala refuzul de a se împerechea prin transformarea într-o culoare închisă, de obicei cu dungi portocalii. Ea va depune între cinci și opt roiuri de ouă, dar de obicei nu supraviețuiește mai mult de doi ani după ce se reproduce. Poate depune câteva zeci de ouă într-un singur cuib și poate dura peste șapte luni pentru ca aceste ouă să eclozeze.

.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to Top