Thursday Feb 03, 2022

Explicarea comportamentului de împerechere a cozii albe

De: Joe Shead Postat pe: November 13, 2019
Share

Bowhunting Featured

Sezonul de împerechere al cerbului cu coadă albă este o perioadă aglomerată a anului pentru cerbi. Așa-numitul rut începe încet, la sfârșitul verii, când noile coarne ale cerbilor se mineralizează și se întăresc, determinându-i pe cerbi să frece catifeaua muribundă. Această practică coincide cu scăderea lungimii zilei (fotoperioada) și cu creșterea nivelului de testosteron.

Frecându-și coarnele de puieți și tufișuri, cerbii își îndepărtează catifeaua în timp ce depun mirosul pe copaci și tufișuri din glandele preorbitale (de-a lungul ochilor), precum și de pe frunte, nas și salivă. Aceste depuneri de miros le spun altor cerbi „Sunt aici.”

De asemenea, cerbii încep să se lupte cam pe atunci pentru a stabili ierarhii. Aceste meciuri sunt ușoare la început, dar pe măsură ce nivelul de testosteron crește în săptămânile care preced acțiunea de vârf a rutului, încăierările se pot transforma în bătălii care provoacă chiar moartea.

Cerbii creează frecții și zgârieturi cu o frecvență mai mare pe măsură ce se apropie sezonul de rut. Foto: ATA

Cum se apropie activitatea de împerechere, cerbii încep să facă zgârieturi, ceea ce presupune să zgârie frunzele și alte resturi pentru a expune solul. Acest proces poate include frecare-urinare pe sol și strângerea picioarelor posterioare împreună, astfel încât urina să curgă pe glandele tarsale, lăsând mirosul lor unic la fața locului ca o carte de vizită. O răzuire include aproape întotdeauna o creangă de lins deasupra capului pe care cerbii o ling și o mestecă, depunând mirosul la fel cum o fac atunci când se freacă. Berzele vizitează, de asemenea, zgârieturile și își depun mirosul, anunțându-și prezența potențialilor pretendenți.

Timpurile în care se desfășoară perioada de rut a cozii albe variază. Coada albă trăiește din sudul Canadei până în porțiunile nordice ale Americii de Sud. Momentul de desfășurare a rutului este previzibil și consecvent din Canada până în porțiunile din nordul și jumătatea de vest a Statelor Unite, majoritatea împerecherilor având loc pe parcursul a trei săptămâni, de la sfârșitul lunii octombrie până la mijlocul lunii noiembrie. Această fereastră de împerechere asigură nașterea căprioarelor în primăvară – după topirea zăpezii – când femelele pot găsi suficientă hrană pentru ultimele etape ale gestației. Acest program maximizează, de asemenea, timpul pe care îl au puii de cerb pentru a se hrăni și a crește înainte de a ajunge la prima lor iarnă.

Producția de vârf variază mai mult în statele din sud, unde clima este mai puțin severă. Perioadele de reproducere de vârf variază foarte mult, având loc de obicei în august pentru unele părți din Carolina de Sud, în octombrie în estul Texasului și în sud-estul Georgiei și până în februarie pentru unele părți din Florida. În America Centrală și de Sud, împerecherea poate avea loc în orice moment al anului.

Un articol de la Quality Deer Management Association explică mai multe despre calendarul rutului.

Cu aproximativ 10 zile înainte ca primele căprioare să intre în estru, masculii înnebuniți de testosteron încep să caute căprioare receptive. Acesta este momentul în care veți vedea deseori cerbii afară și în orice moment al zilei.

Fitele vor vizita, de asemenea, zgârieturile și frecțiile create de cerbi pentru a afla cine se află în zonă. Credit foto: ATA

Does pare să aibă cel puțin două strategii de reproducere. Unele rămân strâns lipite de zonele lor principale. Ei cunosc bine aceste locuri, ceea ce îi ajută să se ferească de prădători. Multe femele rămân în interiorul sau în apropierea zonelor lor centrale pe tot parcursul rutului, presupunând că masculii rătăcitori le vor găsi. Din motive pe care s-ar putea să nu le înțelegem niciodată, unele căprioare fac scurte excursii de o jumătate de milă până la 3 mile pentru a căuta masculi atunci când intră în călduri. Această strategie ar putea crește capacitatea genetică prin asigurarea unui aflux de genetici diferite în turmă. După o zi sau cam așa ceva de plimbare, femelele se întorc acasă.

Femeile mature intră primele în estru. O căprioară este în estru doar pentru aproximativ 24 de ore, dar ea miroase „în călduri” pentru un cerb cu aproximativ 24 de ore mai devreme. Când un cerb încrucișează mirosul unei căprioare în călduri, o urmărește și rămâne cu ea neîncetat, indiferent cât de mult încearcă să se ascundă în tufișuri dese sau sub căderi de pietre. Dacă masculii rivali încearcă să urmărească această căprioară, masculul se străduiește din răsputeri să îi îndepărteze. În cele din urmă, căprioara ajunge la apogeul ciclului său de estru și îl lasă pe cerb să o reproducă. Copulația are loc de mai multe ori în această fereastră de 24 de ore.

În timpul perioadei de vârf de împerechere, un cerb ar putea încerca să împingă căprioara într-o zonă deschisă sau pe un câmp unde poate supraveghea cerbii rivali și să țină căprioara pentru el. Odată ce căprioara nu mai miroase bine, cerbul pleacă pentru a găsi o altă căprioară.

Copii de toate vârstele vor intra în competiția din timpul rutului, dar căprioarele vor alege, de obicei, cerbii cu cele mai mari coarne. Credit foto: John Hafner

Dacă are de ales, o căprioară preferă să se înmulțească cu un cerb cu coarne mari, ceea ce înseamnă un animal matur. Fiziologia unui cerb îl împiedică pe acesta să aloce multă energie coarnelor sale până când nu atinge dimensiunea maximă a corpului său, în jurul vârstei de 5 sau 6 ani. Ca atare, coarnele mari sunt adevărate anunțuri de fitness. Chiar și așa, primul cerb care găsește căprioara receptivă sfârșește prin a o împerechea, deoarece „regele” nu poate fi peste tot.

În comparație cu elanul, unde un taur dominant organizează un harem de vaci și încearcă să le înmulțească pe toate, mulți cerbi – nu doar cei dominanți – încearcă să împerecheze căprioarele. Acest lucru este valabil mai ales în turmele în care femelele sunt mult mai numeroase decât masculii. Pur și simplu, masculul matur are prea multe femele pentru a se împerechea, ceea ce permite masculilor de un an (18 luni) să participe la împerechere. De fapt, este obișnuit ca o singură căprioară să dea naștere la doi pui gemeni de la doi armăsari diferiți.

Copilele care nu sunt împerecheate intră din nou în estru aproximativ 28 de zile mai târziu. Când vânătorii vorbesc despre „al doilea rut”, se referă la perioada în care femelele se reciclează și creează o a doua fereastră de reproducere, dar este mult mai subtilă decât vârful de rut. Cu toate acestea, se poate întâmpla, mai ales în zonele cu hrană abundentă și căprioare sănătoase care intră în primul lor sezon de reproducere. O căprioară ar putea continua să recicleze la fiecare 28 de zile până când se împerechează, dar acest lucru este neobișnuit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to Top