Thursday Feb 03, 2022

Förklara Whitetails avelsbeteende

Vi: Joe Shead Postat den: November 13, 2019
Share

Bowhunting Featured

Den vitstjärtade hjortens avelssäsong är en hektisk tid på året för bockar. Den så kallade brunsten börjar sakta på sensommaren när bockarnas nya horn mineraliseras och hårdnar, vilket får bockarna att gnugga bort det döende sammetet. Denna praxis sammanfaller med minskande dagslängd (fotoperiod) och ökande testosteronnivåer.

Genom att gnugga sina horn mot plantor och buskar tar bockarna bort sitt sammet samtidigt som de avsätter doft på träd och buskar från sina preorbitala körtlar (längs ögonen), liksom från pannan, näsan och saliven. Dessa doftsättningar talar om för andra hjortar att ”jag är här”.

Buckarna börjar också slåss ungefär då för att etablera hierarkier. Dessa matcher är till en början milda, men när testosteronnivåerna stiger under veckorna före den högsta brunstperioden kan skärmytslingarna förvandlas till strider som till och med kan leda till döden.

Hjortar skapar gnidningar och skrapsår med större frekvens när brunstperioden närmar sig. Foto: ATA

När häckningsaktiviteten närmar sig börjar bockarna göra skrapor, vilket innebär att de trampar på lövspillning och annat skräp för att blottlägga marken. I denna process kan det ingå att de gnuggar urin på marken och klämmer ihop sina bakben så att urinen rinner nerför deras tarsalkörtlar och lämnar sin unika doft på platsen som sitt visitkort. En skrapning omfattar nästan alltid en överliggande slickande gren som bockarna slickar och tuggar på och avger en doft på samma sätt som de gör när de gnuggar. Även hjortar besöker skrapor och lägger av sin doft och tillkännager sin närvaro för potentiella friare.

Tidpunkten för brunst varierar hos vitsvansar. Vitsvansar lever från södra Kanada till norra delarna av Sydamerika. Brunsttiden är förutsägbar och konsekvent från Kanada till norra och mellanvästra delarna av Förenta staterna, och den mesta häckningen sker under en treveckorsperiod från slutet av oktober till mitten av november. Detta häckningsfönster garanterar att ungarna föds på våren – efter att snön har smält – när hjortarna kan hitta gott om föda för dräktighetens senare skeden. Det schemat maximerar också tiden för att ge ungarna tid att äta och växa innan de når sin första vinter.

Peak breeding varierar mer i sydliga stater, där klimatet är mindre strängt. Högsta häckningstid varierar kraftigt, men inträffar vanligtvis i augusti i delar av South Carolina, i oktober i östra Texas och sydöstra Georgia och i februari i delar av Florida. I Central- och Sydamerika kan häckningen ske när som helst på året.

En artikel från Quality Deer Management Association förklarar mer om brunsttiden.

Omkring 10 dagar innan de första hjortarna börjar få brunst börjar testosteronberusade bockar söka efter mottagliga hjortar. Det är då man ofta ser bockar ute när som helst på dygnet.

Bockar besöker också skrapor och gnuggor som skapats av bockar för att få reda på vem som befinner sig i området. Foto: ATA

Do verkar ha minst två häckningsstrategier. Vissa håller sig tätt intill sina kärnområden. De känner till dessa platser väl, vilket hjälper dem att undvika rovdjur. Många honaungar stannar kvar i eller i närheten av sina kärnområden under hela brunsten och antar att vandrande bockar kommer att hitta dem. Av skäl som vi kanske aldrig kommer att förstå gör vissa hjortar korta utflykter på en halv till tre mil för att leta efter bockar när de blir bruna. Denna strategi kan öka den genetiska lämpligheten genom att säkerställa ett inflöde av olika genetik i flocken. Efter en dag eller så på sin rundvandring återvänder honorna hem.

Mogna honor kommer först i brunst. En hind är bara i brunst i ungefär 24 timmar, men hon luktar ”brunstig” på en bock ungefär 24 timmar tidigare. När en bock får tag i doften av en brunstfärdig hona spårar den upp henne och stannar obevekligt hos henne, oavsett hur mycket hon försöker gömma sig i tjocka buskar eller under döda fallgropar. Om rivaliserande bockar försöker förfölja denna hona arbetar bocken hårt för att driva bort dem. Så småningom når hon toppen av sin brunstcykel och låter bocken föda upp henne. Kopulationen äger rum flera gånger under detta 24-timmars fönster.

Under den högsta parningstiden kan en bock försöka driva in hindan till ett öppet område eller fält där den kan hålla utkik efter rivaliserande bockar och hålla hindan för sig själv. När honan inte längre luktar gott ger sig bocken av för att hitta en annan hona.

Bockar i alla åldrar kommer att delta i brunsttävlingen, men honorna väljer vanligtvis de bockar som har de största hornen. Foto: John Hafner

Om hon får välja föredrar en hona att para sig med en bock med stora horn, vilket innebär ett moget djur. En bocks fysiologi hindrar den från att ägna mycket energi åt sitt horn tills den uppnår sin maximala kroppsstorlek vid ungefär fem eller sex års ålder. Därför är ett stort horn ett verkligt mått på konditionen. Trots detta är det den första bock som hittar en mottaglig hjort som i slutändan föder upp henne eftersom ”kungen” inte kan vara överallt.

Till skillnad från älg, där en dominant tjur organiserar ett harem av kor och försöker föda upp alla, försöker många bockar – inte bara dominanta bockar – att föda upp hjortar. Detta är särskilt sant i besättningar där det finns betydligt fler hjortar än bockar. De mogna bockarna har helt enkelt för många honor att föda upp, vilket gör att åriga bockar (18 månader gamla) kan delta i uppfödningen. Det är faktiskt vanligt att en hjort föder tvillingkullar från olika hingstar.

Honor som inte avlas är i brunst igen cirka 28 dagar senare. När jägare talar om den ”andra brunsten” talar de om den period då hjortarna återkommer och skapar ett andra avelsfönster, men det är mycket mer subtilt än den högsta brunsten. Det kan ändå hända, särskilt i områden med gott om mat och friska hjortar som är på väg in i sin första häckningssäsong. En hona kan fortsätta att återanvända var 28:e dag tills hon avlar, men det är ovanligt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Back to Top